Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ: ένα διαχρονικό ταξίδι στον ουράνιο θόλο

Μία από τις πρώτες αναζητήσεις της ανθρώπινης σκέψης ήταν σίγουρα ο έναστρος νυχτερινός ουρανός. 
Τα χιλιάδες «φωτάκια» που τον στόλιζαν τι να ήταν άραγε; 

Με την οργάνωση της κοινωνίας και την συστηματική παρατήρηση, οι αρχαίοι λαοί άρχισαν να αναγνωρίζουν τις θέσεις των αστεριών. Παράλληλα, διατηρώντας την θεϊκή και μυστηριακή τους υπόσταση -μη γνωρίζοντας τη φύση των άστρων- όπως και για την ευκολότερη αναγνώρισή τους στον ουρανό, άρχισαν να τα «συνδέουν» με γραμμές, φτιάχνοντας τους αστερισμούς. 
Η μυθοπλαστική τους παράδοση, μεταφέρθηκε στα ουράνια σχήματα,  προσδίδοντάς τους ονόματα ηρώων και μυθολογικών πλασμάτων, ενώ η άγνοια, και η μη κατανόηση των ουρανίων αντικειμένων και φαινομένων, οδήγησε  στην ανάγκη να προσδώσουν σε αυτούς μαγικές ιδιότητες, πολλές από τις οποίες δυστυχώς συναντάμε και σήμερα, μέσα από την ψευδοεπιστήμη της αστρολογίας.

Συγχρόνως όμως, μελετώντας την θέση και την κίνηση τους άρχισαν να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους σαν οδηγούς, είτε στον προσανατολισμό των ταξιδευτών, είτε σαν οδηγό στις αγροτικές και άλλες ασχολίες τους.

Ένα ταξίδι χιλιάδων ετών, εκατοντάδων πολιτισμών και θρησκειών αλλά και η επιστημονική θεώρηση των αστερισμών, είναι το αντικείμενο της διάλεξης που θα παρουσιάσουν τα μέλη της Ομάδας Παρατήρησης της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, Σωκράτης Λινάρδος, Θανάσης Παπαδημητρίου, Σπύρος Χονδρογιάννης, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 στις 9 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου