Τρίτη 1 Μαρτίου 2016


" Εδώ, στην καρδιά τηs αχανούs γεωλογικήs περιοχήs Κθούλλου, κόντα στον Νότιο Πόλο του Πλούτωνα το κατάμαυρο έδαφοs, το βασίλειο των θολινών, κάνει ακόμα πιο απόκοσμη την αίσθηση του να βρίσκεσαι σ'άυτόν τον τόσο μακρινό άλλα και αλλόκοτα γοητευτικό κόσμο..."
Ίσωs σε κάποια-αρκετά-χρόνια απο τώρα, μια παρόμοια περιγραφή ενόs τυχερού περιπατητή του Πλούτωνα να διασχίσει τα δισεκατομμύρια χιλίομετρα που μαs χωρίζουν απο τον πλανήτη-νάνο, και να φτάσει στουs γηίνουs παραλήπτεs τηs.
Το πότε θα γίνει αυτό παραμένει φυσικά άγνωστο. Μέχρι τότε μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα του New Horizons, και να ελπίζουμε σε αν μή τι άλλο δημιουργική ονοματοδοσία των πλουτώνιων περιοχών. Τα ονόματα στο χάρτη επάνω είναι ακόμα ανεπίσημα, αν και έχουν αρκετέs πιθανότητεs να είναι και τα οριστικά. Ανάμεσα τουs διακρίνουμε ονομασίεs-φόρο τιμήs σε πολύ σημαντικέs διαστημικέs αποστολέs, όπωs Viking, Venera, Voyager, δορυφόρουs όπωs ο Sputnik, άλλα και αστρονόμουs, όπωs ο Persival Lowell, και ο Clude Tombaugh, επιστήμονα που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930, άλλα και μυθικά πλάσματα, όπωs σκοτεινή κηλίδα Μπάλρογκ, απο το ομώνυμο πλάσμα του ΄Αρχοντα των δαχτυλιδιών. Η περιοχή Τουμπώ, γνωστή και ωs "καρδιά", συνορεύει, δημιουργώνταs και μια πολύ ενδιαφέρουσα χρωματική αντίθεση, με την περιοχή Κθούλλου ή regio στην Εξωγεωλογία.Το σκοτεινό χρώμα το οφειλει στιs θολίνεs, εκτεταμένεs συγκεντρώσειs υδρογονανθράκων, σχηματισμένεs απο Μεθάνιο και Αζωτο, υπό την επίδραση κοσμικήs ακτινοβολίαs. Το πλουτώνιο αντίστοιχο τηs πίσσαs, κατά μία πιο κοντινή έννοια. Η φαλαινόσχημη περιοχή Κθούλλου, φόροs τιμήs στην οντότητα που ζωντάνεψε η πέννα του Χ.Φ Λαβκραφτ, έχει μήκοs 3,000 χιλιόμετρα και σε αντίθεση με την γειτονική περιοχή Τουμπώ ( πολύ νεαρή γεωλογικά ,μόλιs 100 εκατομμυρίων ετών ), έχει ηλικία δισεκατομμυρίων ετών.Δεν ξέρουμε πώs θα αντιδρούσε ο Χ.Φ Λάβκραφτ αν ζούσε σήμερα, και έβλεπε το πόσο ενδιαφέρον κρύβει ο "Γιούγκωθ", άλλα μάλλον θα εξακολουθούσε να τον μαγεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου