Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενόs ελπίζουμε όχι και τόσο μακρινού Μέλλοντοs.
Είναι μια γήινη βάση στον Τρίτωνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ποσειδώνα, και έβδομο συνολικά σε μέγεθοs δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματοs.
Aυτό το πολύ ενδιαφέρον σώμα, περιμένει με την σειρά του μια μελλοντική μή επανδρωμένη αποστολή που θα μελετήσει τόσο αυτόν, όσο και τον εντυπωσιακό γείτονα του.
Ανήκει στην ξεχωριστή οικογένεια των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματοs που είναι γεωλογικά ενεργά, μιάs και τα κρυοηφαίστεια που εκτοξέυουν παγωμένο Άζωτο που μπορεί να φτάσει σε ύψοs και τα 8 χιλιόμετρα, πλάθουν συνεχώs την επιφάνεια του.
Ο "ανάποδοs" Tρίτων, αφού κινείται κατά ανάδρομη φορά, μοιάζει αρκετά με τον Πλούτωνα. Στην πραγματικότητα η επικρατέστερη θεωρία τον θέλει αριχκά να αποτελεί σώμα τηs Ζώνηs Kuiper, πέρα απο την τροχιά του Ποσειδώνα, ανήκονταs στουs "Πλουτωνίδεs". Για αδιευκρίνιστο ακόμα λόγο, μπήκε στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα, όπου και αιχμαλωτίστηκε απο τον τεράστιο Ποσειδώνα.
Οι εξαιρετικά αφιλόξενεs θερμοκρασίεs του που μπορεί να φτάσουν και τουs -235 βαθμούs Κελσίου, τον καθιστούν το πλέον παγωμένο σώμα τηs γειτονιάs μαs, που κρύβει ενδεχομένωs μια ευχάριστη έκπληξη. Έναν ωκεανό νερού κάτω απο την επιφάνεια του. Η αντιπηκτική δράση τηs Αμμωνίαs ίσωs να συντελεί σε αυτό το φαινόμενο. Ο διαμέτρου 2700 χιλιομέτρων Τρίτων αποτελείται απο Άζωτο και Νερό που κρύβουν τον βραχώδη πυρήνα του, ενώ είναι ένα απο τα πλέον ανακλαστικά σώματα του συστήματοs μαs, αφού μπορεί να ανακλάσει το ηλιακό φώs σε ποσοστό που αγγίζει το 95%. Είναι καταδικασμένοs να διαλυθεί σε 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν και θα προσεγγίσει πάρα πολύ τον Ποσειδώνα. Αυτό αφήνει αρκετό χρόνο για επίσκεψη και εγκατάσταση, ιδανικό ορμητήριο για αποστολέs στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα, και μάλλον έχει και την καλύτερη θέα στην γειτονιά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου