Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Άν τα σχεδόν 10 χρόνια που χρειάστηκε το New Horizons για να φτάσει στιs παρυφέs τηs Ζώνηs Kuiper,- περιοχή που βρίσκεται ο Πλούτωναs, και πάρα πολλά άλλα ενδιαφέροντα σώματα- φαίνονται πολλά, άν ο υποτιθέμενοs πλανήτηs 9, βρίσκεται ακόμα μακρύτερα στα 30 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και θέλει δεκάδεs χιλιάδεs χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω απο τον Ήλιο, τότε η περίπτωση του εξωπλανήτη 2MASS J2126, επαναπροσδιορίζει την έννοια μακριά.
Ο για κάποια χρόνια "ορφανόs" αέριοs γίγανταs (12-15 μάζεs Δία), θεωρούταν ώs πλανήτηs-νομάs, χωρίs μητρικό άστρο, υπαγόμενοs μόνο σε αργή περιστροφική κίνηση γύρω απο το κέντρο του Γαλαξία. Πολύ πρόσφατα πιστοποιήθηκε ότι έχει μητρικό αστέρα, τον κόκκινο νάνο TYC9486-927-1, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτόs απο εμάs.
Ο λόγοs που θεωρήθηκε νομάs, έχει να κάνει με την απόσταση που τον χωρίζει απο τον κόκκινο νάνο. Ο πλανήτηs ατενίζει το άστρο απο την απόσταση του..1 τρισεκατομμυριού χιλιομέτρων. 7,000 φορέs περισσότερο απο την απόσταση Γήs-Ήλιου. Φυσικά ανάλογα μεγάλη δείχνει και η διάρκεια περιστροφήs του, που φαίνεται να ξεπερνά τα 900.000 χρόνια. Ενδεικτικά το φώs απο τον ερυθρό νάνο θέλει περίπου 1 μήνα για να φτάσει στον πλανήτη, όταν το ηλιακό φώs στη Γή χρειάζεται μόνο 8 λεπτά.
Ο νεαρόs πλανήτηs μάλλον στην καλύτερη των περιπτώσεων μετρά το έτοs...50, αφού η ηλικιά του (10-45 εκατομμύρια χρόνια), και η απόσταση απόσταση απο το άστρο, έχουν συντελέσει στο να "γράψει" μερικέs δεκάδεs περιστροφέs, κρύβει ένα μικρό μυστήριο. Αυτό έχει να κάνει με την προέλευση του, αφού φαίνεται ότι δεν μοιράζεται την ίδια καταγωγή με τον κόκκινο νάνο. Η απόσπαση του απο γειτονικό αστρικό σύστημα βρίσκεται υπο εξέταση. Σε κάθε περίπτωση θέτει ένα νέο ρεκόρ. Αυτό του ευρύτερου ηλιακού συστήματοs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου