Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Όχι, δεν είναι η Σελήνη. Αν και η ομοιότητα είναι εντυπωσιακή, πρόκειται για τον Ερμή, τον μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματοs, και πλησιέστερο πρόs τον Ήλιο. Αυτό το ταλαιπωρημένο απο κάθε άποψη σώμα, έχει διάμετρο 4880 χιλιόμετρα, γεγονόs που τον καθιστά ελάχιστα μεγαλύτερο απο τη Σελήνη. Η εγγύτητα του στον Ήλιο αφού απέχει κατα μέσο όρο 65 εκατομμύρια χιλιόμετρα απο αυτόν, τον καθιστά το σώμα με τιs πιο ακραίεs θερμοκρασιακέs διαφορέs. Το ημισφαίριο που αντικρύζει τον Ήλιο "ψήνεται" στουs 430 βαθμούs Κελσίου, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο σκοτεινό "φλερτάρει" με θερμοκρασίεs που προσεγγίζουν τουs -180. Oλοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω απο τον Ήλιο σε μόλιs 88 ημέρεs και συγκαταλέγεται μαζί με την Γή, την Αφροδίτη και τον Άρη στουs γαιώδειs, εσωτερικούs πλανήτεs.
Η επιφάνεια του πλανήτη είναι κυριολεκτικά διάστικτη απο κρατήρεs πρόσκρουσηs. Κρατήρεs που δημουργήθηκαν απο τον έπι δισεκατομμύρια χρόνια ανηλεή βομβαρδισμό του πλανήτη απο περιπλανώμενουs μετεωρίτεs, αστεροειδείs και κομήτεs, οι όποιοι παρασύρθηκαν απο την τεράστια βαρύτητα του Ήλιου. Αυτόs ο βομβαρδισμένοs, "καψαλισμένοs" κόσμοs, θα είναι ο και πρώτοs που θα χαθεί σε κάτι περισσότερο απο 1 δισεκατομμύριο χρόνια, όταν και ο Ήλιοs θα εισέλθει στο στάδιο του Ερυθρού γίγαντα.
Εκτόs όλων των άλλων, ο πλανήτηs "ταλαιπωρείται" και απο τιs μάλλον αυθαίρετεs ερμηνέιεs τηs λαικήs Αστρολογίαs. O μύθοs του "ανάδρομου Ερμή" ακούστηκε ξανά τιs τελευταίεs ημέρεs, άλλα η Αστρονομιά μαs διαβεβαιώνει οτι δεν συντρέχει κανέναs λόγοs ανησυχίαs. Tόσο το μέγεθοs, όσο και η απόσταση απο την Γή, προκαλούν εξαιρετικά αμελητέεs επιρροέs σε αυτήν, και αυτέs έιναι μόνο βαρυτικέs και τρομερά ασθενείs. Όσο για την ανάδρομη κίνηση, δεν είναι παρά μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλέιται απο την φαινόμενη κίνηση των πλανητών στην Εκλειπτική. Καθώs οι πλανήτεs κινούνται γύρω απο τον Ήλιο σε διαφορετικέs τροχιακέs ταχύτητεs και απο διαφορετικέs αποστάσειs, η Γή άλλοτε προσπερνά (Άρηs και εξωτερικοί πλανήτεs) και άλλοτε προσπερνάται (Ερμήs,Αφροδίιτη).Το οπτικό αποτέλεσμα αυτήs τηs διαδικασίαs κάνει τουs πλανήτεs να φάινεται οτι κινούνται προs τα πίσω, "ανάδρομα" στον Ουρανό. Φυσικά ούτε αυτή η διαδικασία έχει κάποια επιρροή στιs ζωέs μαs, όποτε μπορούμε και να ¨"απελευθερώσουμε" τον Ερμή απο την κακή του φήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου