Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015



Δύο μήνες μετά την ιστορική συνάντηση της διαστημοσυσκευής New Horizons στον Πλούτωνα, η ροή δεδομένων από τις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος συνεχίζεται.
Πρίν από λίγες ημέρες τέθηκαν στην διάθεση των ερευνητών νέες φωτογραφίες του Πλούτωνα, που αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγλυφο, που έρχεται σαν μια ευχάριστη για τους ερευνητές έκπληξη. Ο πρίν την αποστολή σχετικά άγνωστος πλανήτης-νάνος, εξελίσσεται σε ένα πολύπλοκο και απρόσμενα ενδιαφέρον σώμα.
Η μελέτη των δεδομένων θα συνεχιστεί, όπως και η πορεία του New Horizons στην μακρινή αυτή περιοχή του Ηλιακού Συστήματος , ερευνώντας  περισσότερα αντικείμενα της Ζώνης Kuiper.
Αυτή η αποστολή είναι μια ακόμα κομβική και σημαντική προσπάθεια στην κατανόηση της αστρικής μας γειτονιάς. Προσπάθεια που φυσικά θα συνεχιστεί και στο εγγύς Μέλλον. Δύο ακόμα πολύ σημαντικές αποστολές αναμένεται να μας απασχολήσουν την προσεχή δεκαετεία. Αμφότερες έχουν στόχο την εξερέυνηση των πιθανοτήτων ύπαρξης συνθηκών ευνοικών για την Ζωή.
Η πρώτη αφορά τον Άρη. Είναι η αποστολή Mars 2020, που αναμένεται να εκτοξευθεί την αντίστοιχη χρονιά. Εξοπλισμένη με ειδικά όργανα, θα ερευνήσει σε βάθος, τόσο την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου είδους ζωής στον Άρη, τόσο στο Παρόν, όσο και κατά το Παρελθόν. Μια αποστολή προσανατολισμένη στην «Κατοικισιμότητα» του Κόκκινου Πλανήτη, άλλα και στην προλείανση του εδάφους για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Ανάλογη φιλοσοφία θα έχει και η αποστολή στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία. Η Europa Mission αναμένεται να εκτοξευθεί στις αρχές της επόμενης δεκαετέιας, και μέσω εκτεταμένων περασμάτων (flybys) από την επιφάνεια της θα μελετήσει τόσο την ύπαρξη του υπεδάφιου ωκεανού της, όσο και την ενδεχόμενη κατοικισιμότητα της .

NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου