Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015



Οι κίνδυνοι από το Διάστημα, είναι για πολλούς μια από τις αγαπημένες θεωρίες συνωμοσίας. Άλλοτε με την μορφή δυνητικά επικίνδυνων «ακαθόριστου προέλευσης» ακτινοβολιών, άλλοτε με τον  Ήλιο να υποδύεται τον ρόλο του «καταστροφέα, με αναρίθμητες υπερβολές και ανακρίβειες. Από αυτό το φαινόμενο δεν θα μπορούσαν φυσικά να εξαιρεθούν οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται μια απολύτως ανακριβής είδηση, πέρι πρόσκρουσης κάποιου σώματος με ολέθριες για τον πλανήτη συνέπειες. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι απολύτως άτοπο, και εντάσσεται στις μάλλον κακόγουστες φάρσες που ανά διαστήματα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Φυσικά οι κίνδυνοι δεν είναι εντελώς ανύπαρκτοι. Η στατιστική όμως πιθανότητα η Γή να πέσει θύμα μίας ανάλογης πρόσκρουσης, είναι χαμηλότερη από 0,01 % για τον προσεχή αιώνα. Για να καταλάβουμε το εύροs των πιθανοτήτων αρκεί να πούμε ότι μια πρόσκρουση σώματος αντίστοιχη με αυτή της Τονγκόυσκα το 1908, συμβαίνει μια φορά στα 1.000 χρόνια. Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι μόνο το 10% της γήινης επιφάνειας κατοικείται, η πιθανότητα πρόσκρουσης με άμεσες συνέπειες για τον Πολιτισμό, πέφτει στο ένα συμβάν άνα 10.000 χρόνια.
Παρόλα αυτά, η Γή περιβάλλεται από περίπου 13.000 ανάλογα σώματα, αστεροειδέις κατά κύριο λόγο, και γύρω στους 100 μικροπερίοδους κομήτες, σε απόστασεις μέχρι και περίπου 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Είναι τα γνωστά και ως Near Earth Objects. Από αυτά, 1608 αντικείμενα, βρίσκονται κοντά στην Γή, σε αποστάσεις μέχρι και 7,5 εκατομμύριων χιλιομέτρων. Αυτά, έχουν θεωρητικά μεγαλύτερη πιθανότητα να διασταυρώσουν τις τροχιές τους με την γήινη σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι τα δυνητικά επικίνδυνα αντικέιμενα, ή Potentially Hazardous Objects όπως είναι ευρύτερα γνωστά. Το αντικείμενο που έγινε αφορμή για την πρόσφατη ψευδή είδηση μπορεί να είναι ένα από αυτά, άλλα στις 23 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται 30 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας  συνιστώντας μηδενικό φυσικά κίνδυνο. Αμυδρή μέν, πιθανότητα δε υπάρχει για το 2081 από άλλο ανάλογο σώμα. Αν και οι τροχιές τους είναι σχετικά δύσκολα προβλέψιμες, αν υπάρξει όντως πιθανότητα πρόσκρουσης είναι κάτι που θα γνωρίζουμε πολύ πρίν γίνει βεβαιότητα. Διεθνέις προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο τόσο την καταγραφή, όσο και τον υπολογισμό των πιθανοτήτων πρόσκρουσης, άλλα και την επιτυχή εξουδετέρωση τους.

Πηγές : NASA-JET PROPULSION LABORATORY
              PLANETARY SOCIETY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου